Over mij

Ik ben Lise Vergeer, geboren in Nijmegen en sinds 2001 woonachtig te Utrecht. Van jongs af aan heb ik de wereld en de mensen om me heen oplettend bestudeerd. Ik hield me bezig met hoe mensen zich gedragen, wat ze zeggen, wat ze niet zeggen maar wel lijken te bedoelen, en wat ze voelen. Een mens heeft altijd meerdere kanten en die zijn niet altijd met elkaar in samenspraak, zelfs al heeft iemand dat zelf niet door. Ik vind het heerlijk om die tegenstrijdigheden te onderzoeken en op te lossen, bij mezelf en bij anderen.

Ik ben analytisch ingesteld. Dat klinkt misschien een beetje kil, maar eigenlijk bedoel ik dat heel praktisch: het betekent dat ik makkelijk verbanden leg tussen de verschillende dingen die je vertelt, hoe het contact verloopt en hoe je je voelt en gedraagt. Analytisch betekent voor mij niet afstandelijk: empathie en vertrouwen zijn sleutelwoorden in mijn benadering. Dat is deels een keuze, omdat ik geloof dat een goed contact een voorwaarde is voor een succesvolle therapie. Maar het is ook gewoon hoe ik ben: betrokken en begaan met andermans proces.

Werk en studie

Na een bachelor Literatuurwetenschappen begon ik in 2004 aan de studie Psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2008 ben ik afgestudeerd als kinder- en jeugdpsycholoog, na een stage bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In de jaren daarna heb ik bij een grote GGZ-instelling en bij drie kleinere psychologenpraktijken gewerkt met kinderen, jongeren en hun ouders (generalistische basis- en specialistische GGZ). Ook werkte ik bij de Universiteit Utrecht als hoofdbehandelaar en supervisor en als docent psychologie.

Omdat ik steeds vaker vooral met ouders werkte en dat goed beviel, ben ik me gaan toeleggen op het werken met volwassenen. Van 2018 tot 2023 volgde ik de opleiding tot systeemtherapeut en vanaf 2019 ben ik me daarnaast gaan bekwamen in brainspotting, focussing en internal family systems. Sinds 2022 volg ik de driejarige opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner. In september 2019 heb ik PSYS-therapie opgericht en sindsdien werk ik als zelfstandig psycholoog en systeemtherapeut in Utrecht en omgeving. Daarbij werk ik samen met Caredate (generalistische basis-GGZ voor volwassenen) en heb ik samengewerkt met instellingen die specialistische GGZ voor volwassenen bieden.

Door middel van mijn opleidingen, zelfstudie en ervaring heb ik me verdiept in verschillende therapievormen en ontdekt welke benaderingen het beste bij me passen. Daarbij baseer ik me op verschillende tradities binnen en buiten de psychologie. Ik geloof in de methoden die ik gebruik en in hun werkzaamheid. Dat komt ook omdat ik zelf ervaringsdeskundig ben: ik weet wat het is om te worstelen met psychische klachten, en ook wat mij geholpen heeft om weer met vertrouwen en plezier in het leven te staan.