Methodieken

Brainspotting

Brainspotting is een vrij nieuwe behandelmethode voor het verwerken van trauma’s, die ontwikkeld is door David Grand. Brainspotting maakt heel handig gebruik van het natuurlijke mechanisme van je lichaam om na vervelende gebeurtenissen te ontladen en herstellen. De methode is non-verbaal: daarmee wordt bedoeld dat het tijdens de behandeling niet nodig is om te praten over de dingen die je hebt meegemaakt (maar praten mag en kan wel, als je dat prettig vindt). De methode lijkt in veel opzichten op EMDR, en net als bij EMDR geldt dat het in veel gevallen effectief is, zonder dat precies bekend is waarom het werkt.

Trauma’s kunnen ontstaan na grote, ingrijpende gebeurtenissen, maar ook na kleinere, meer onopvallende vervelende voorvallen. Je zou kunnen zeggen dat een trauma kan optreden na elke gebeurtenis die naar was en waarbij er niemand was om je voldoende te steunen bij het incasseren en verwerken van die nare gebeurtenis. Trauma’s kunnen op één enkel moment ontstaan, maar ook in de loop van een langere periode, als vervelende dingen steeds opnieuw gebeuren. Je kan ook een trauma oplopen omdat dingen níet gebeurden: als je bijvoorbeeld te weinig steun, vriendelijke aandacht of hulp kreeg op belangrijke momenten of van belangrijke mensen in je omgeving.

Het is voor de werkzaamheid van brainspotting niet nodig dat je precies weet wat je hebt meegemaakt waardoor je last van een trauma blijkt te hebben. In veel gevallen hebben we één of enkele sessies nodig om het grootste deel van de traumatische lading van de gebeurtenissen af te halen. Soms is er meer tijd nodig: dat zal het geval zijn bij meer ingrijpende gebeurtenissen of als blijkt dat ook andere, eerdere of latere, gebeurtenissen je nog dwars zitten. Als je graag wilt weten hoe een sessie brainspotting verloopt dan leg ik je dat graag uit. Je kunt daarvoor contact met me opnemen.

Via deze link vind je meer (Engelstalige) informatie over brainspotting, en via deze link kom je bij een Nederlandse website met (toch vooral Engelstalige) informatie. Collega-psycholoog Dirk Jan Versluis heeft een website met veel goede uitleg over brainspotting gemaakt. Die kun je via deze link bekijken.

Somatic experiencing

Somatic experiencing (SE) is een lichaamsgerichte benadering van therapie die vanaf de jaren ’70 is ontwikkeld door Peter Levine. Hij legde belangrijke verbanden tussen de wijze waarop dieren omgaan met overweldigende gebeurtenissen (trauma’s) en de manieren waarop mensen dat doen. Zijn visie is dat psychische en lichamelijke klachten in veel gevallen het gevolg zijn van onverwerkte trauma’s, en hij ontdekte verschillende manieren waarop trauma’s alsnog verwerkt kunnen worden.

In SE-therapie gaat de aandacht naar zowel cognitieve, lichamelijke, emotionele, systemische, gedragsmatige als zintuigelijke factoren, en wordt de cliënt geholpen om hierin weer zinvolle verbanden te leggen. Dit helpt het zenuwstelsel van de cliënt om vastgehouden spanning te ontladen en blokkades te doorbreken, en weer tot een toestand van alerte ontspanning te komen.

Internal Family Systems

Info volgt

Focussing

Info volgt