Individuele therapie

Gesprekstherapie

Als je worstelt met zaken waar je telkens opnieuw tegenaan loopt, of als je voor het eerst ergens in vastloopt en er niet zelf uitkomt, dan is gesprekstherapie een logische stap en ben je bij mij aan het goede adres. Ik bied psychologische ondersteuning bij vragen rondom zingeving, werk en studie, relaties, sociale contacten en bij stemmingsklachten zoals angst, depressie, stress, burn-out, passiviteit en agressie. Ook als je juist erg weinig voelt – weinig moeilijke gevoelens, maar ook weinig hoogtepunten en plezier – kan ik je helpen.

Een mooie term voor mijn manier van werken is “persoonsgericht-experiëntieel”. Dat betekent dat ik me in gesprekken richt op jouw gevoelde ervaringen (fysiek en emotioneel), en niet alleen op je (bewuste) gedachten (je cognities). Meer informatie over specifieke behandelmethoden die ik zonodig inzet kun je vinden onder het kopje Methodieken.

Terugvalpreventie

Als je eerder milde of ernstige psychische klachten hebt gehad en hiervoor in behandeling bent geweest, kan het voorkomen dat je merkt dat je weer dreigt terug te vallen. Ik wil je uitnodigen om dan contact op te nemen: ik ben ervaringsdeskundig en kan goed samen met jou onderzoeken welke zaken blijkbaar nog extra aandacht nodig hebben. Op die manier is het goed mogelijk dat je deze keer sneller geholpen bent en weer een stap verder komt in jouw ontwikkelingsproces, zonder opnieuw een lang traject te doorlopen. En als het toch nodig blijkt te zijn, kijk ik samen met jou naar geschikte intensievere hulp.

Individuele systeemtherapie

Soms kom je in je leven problemen tegen die te maken hebben met je gezin van herkomst of je familiegeschiedenis. Daarover wil je dan misschien in gesprek gaan zonder familieleden te moeten meenemen. Dan kun je bij mij terecht voor individuele systeemtherapie: dat betekent dat we gesprekken voeren waarin veel aandacht is voor het gezin waarin je bent opgegroeid en de familie daaromheen. Het kan erg helpend zijn om te ontdekken wat er speelt of gespeeld heeft en hoe dat jouw leven en ontwikkeling beïnvloed heeft. Ik maak dan eventueel gebruik van opstellingen met poppetjes en het optekenen van een familiestamboom. Individuele systeemtherapie helpt je om stil te staan bij wie je bent en waar je vandaan komt, zodat je weet wie je wil en kan zijn en hoe je je verder wil ontwikkelen.