Misschien geldt voor gezinnen nog wel meer dan voor relaties dat ze een bron van steun, liefde en plezier kunnen zijn, maar ook een plaats waar zorgen, ergernissen en vervelende terugkerende patronen het leven voor alle leden soms erg moeilijk kunnen maken. Het lijkt soms moeilijk of onmogelijk om dit te keren, maar systeemtherapie kan zorgen voor grote, wezenlijke veranderingen. We bepalen gezamenlijk wie er bij de gesprekken aanwezig zijn en zoeken goed uit wat voor ieder gezinslid belangrijke doelen zijn in de behandeling.
Ik kan er ook voor jullie zijn als jullie door moeilijke tijden gaan wegens externe omstandigheden, en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het ontdekken van jullie gezamenlijke krachtbronnen om deze omstandigheden het hoofd te bieden.
Let op: omdat PSYS-therapie geen contract heeft met de gemeente Utrecht voor het bieden van jeugdzorg, begeleid ik in deze praktijk geen gezinnen met minderjarige kinderen.
Individuele systeemtherapie
Soms kom je in je leven problemen tegen die te maken hebben met je gezin van herkomst of je familiegeschiedenis. Daarover wil je dan misschien in gesprek gaan zonder familieleden te moeten meenemen. Dan kun je bij mij terecht voor individuele systeemtherapie: dat betekent dat we gesprekken voeren waarbij veel aandacht is voor het gezin waarin je bent opgegroeid en de familie daaromheen. Het kan erg helpend zijn om te ontdekken wat er speelt of gespeeld heeft en hoe dat jouw leven en ontwikkeling beïnvloed heeft. Ik maak dan eventueel gebruik van opstellingen met poppetjes en het optekenen van een familiestamboom. Individuele systeemtherapie helpt je om stil te staan bij wie je bent en waar je vandaan komt, zodat je weet wie je wil en kan zijn en hoe je je verder wil ontwikkelen.
Hoe ziet een traject bij systeemtherapie eruit?
Na een aanmelding of vraag om informatie (via e-mail of telefonisch) neem ik zo snel mogelijk contact op. Ik overleg dan met de aanmelder wat de redenen zijn om contact te zoeken en wie er allemaal betrokken willen zijn bij het traject. Daarna geldt soms een wachttijd, afhankelijk van mijn wachtlijst.
De volgende stap is dat ik met alle betrokkenen telefonisch kennis maak. Dat gaat om gesprekken van plm. 30 minuten, waaraan geen kosten zijn verbonden. Die gesprekken plan ik in om vooraf van iedereen kort te kunnen horen welke moeilijkheden er volgens hen spelen binnen het gezin of de familie, maar ook welke sterke kanten mensen zien binnen hun systeem. Daarnaast kan ik in die gesprekken horen welke wensen, verwachtingen en mogelijk zorgen er leven ten aanzien van het starten van systeemtherapie. Alle betrokkenen kunnen door die telefoongesprekken alvast een indruk krijgen van mijn werkwijze en of ze denken dat ik iets zal kunnen betekenen.
Op basis van wat ik hoor in die gesprekken en de verschillende wensen die er zijn zal ik een voorstel doen voor de start van het traject. In sommige gevallen zal ik iedereen uitnodigen bij de eerste gesprekken, in andere gevallen juist eerst uitgebreidere individuele gesprekken voeren of beginnen met gesprekken met enkele van de betrokken gezinsleden.
Mijn ervaring is dat trajecten enkele maanden tot enkele jaren duren. Er vinden dan gemiddeld eens per maand of wat minder vaak gesprekken plaats. Deze lage frequentie is deels vaak het gevolg van drukke agenda’s van de betrokkenen, maar past ook goed bij de procesmatige aard van systeemtherapie. Tussen de gesprekken door is tijd om de sessies te laten doorwerken, erop terug te kijken, en te ontdekken hoe het contact in de tussentijd verloopt. Omdat ik in principe alleen werk met gezinnen met volwassen kinderen, waardoor mensen vaak niet meer samen in één huis wonen, is er vaak ook geen urgentie voor meer regelmatige afspraken.
Natuurlijk kunnen er (tijdelijk) redenen zijn voor een hogere frequentie van de afspraken of een kortere duur van een traject. Het is mijn intentie om altijd maatwerk te leveren en om in goed overleg te kijken wat het best past voor alle betrokkenen op dat moment.